سیر تا پیاز رشته مهندسی شیمی

تاریخ ارسال : 1401/03/03

در این مطلب می خواهیم در مورد اطلاعات، وظایف، وضعیت استخدام و ... رشته مهندسی شیمی اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید قبل از مهندس شیمی شدن آمادگی لازم را در این خصوص داشته باشید.

معرفی رشته مهندسی شیمی

مهندسی شیمی به معنای فن بکارگیری علوم پایه برای پیاده سازی فرآیندهای شیمایی و فیزیکی در صنایع است.منظور از صنایع شیمیایی آن دسته از صنایع هستند که در آن‌ها تغییری شیمیایی، فیزیکی یا بیولوژیک مواد خام را به محصولات با ارزش صنعتی تبدیل می‌کنند.مهندسی شیمی نوین، گستره‌ای فراتر از مهندسی فرایند را در بر می‌گیرد. هدف اصلی مهندسی شیمی استفاده از دانش فیزیک و ریاضیات در خلق مواد و محصولات بهتر برای دنیای امروز است

قبل از مهندس شیمی شدن چه اطلاعاتی باید داشته باشید!
شما باید رابطه‌ی خوبی با اساتید خود برقرار کنید تا در زمان‌هایی که نیاز به مشاوره و جواب سوالاتتان دارید، بتوانید در کوتاه‌ترین زمان ممکن با آنها تماس بگیرید و از تجربیات آنها نهایت بهره را ببرید. بهتر است برای بالا بردن مهارت‌ها و توانایی‌های خود ابتدا خود بر روی سوالی که دارید تمرکز کنید اما اگر جواب مناسبی پیدا نکردید از تجربیات اساتید خود استفاده کنید.
برای تعامل بیشتر با همسالان و اساتید خود و استفاده از دانش‌های آنها بهتر است که گروه علمی تشکیل بدهید.
مشکل دوره‌های آموزشی این است که زمان زیادی صرف آموزش و یادگیری تئوری‌ها صرف می‌شود و زمان کمی برای آزمایش و کسب تجربه، پس بهترین ایده برای توسعه دایره اطلاعاتی برقراری روابط دوستانه با سایر دانشجوها و اساتید است.
دانش و اطلاعات یک مهندس شیمی برای کارفرمایان اهمیت زیادی دارد. باید همزمان با تحصیل در دانشگاه و گذراندن دوره‌های تحصیلی بر مهارت‌های علوم، ریاضی، مهارت‌های نوشتاری و ارائه خود بیفزایید.

وظایف مهندس شیمی چیست؟

وظیفه مهندسان شیمی اطمینان حاصل کردن از روند فرآیند‌ها است. مهندسان شیمی در طراحی و پشت خط تولید موادی مانند: پلاستیک، کاغذ، رنگ، دارو، کود، پلیمر و مواد غذایی است. در صنایع نفت و انرژی همیشه به وجود مهندسان شیمی نیاز بوده و از آنها در زمینه‌های مختلف بهره گرفته اند. مهندس شیمی با مهندسین سایر رشته‌ها ارتباط نزدیک دارند به عبارتی دیگر آنها برای طراحی و ساخت قطعات کامپیوتر و سایر لوازم الکترونیکی مورد نیاز خود به مهندسین کامپیوتر نیاز دارند.

وضعیت استخدام و بازار کار مهندسی شیمی
استخدام مهندس شیمی با رشد خوبی مواجه شده است‌. انتظار می‌رود در طی چند سال آینده وضعیت شغلی ایده‌آلی برای مهندسین شیمی به‌وجود بیاید‌. با این حال اکثر مهندسان شیمی در انواع شرکت‌ ها به عنوان بخشی از یک تیم کارآمد کار می‌کنند. درصد قابل توجهی از آنها در بخش تولید فعالیت دارند‌. مهندسانی که در اطراف تجهیزات تولیدی کار می‌کنند باید حتما از کلاه ایمنی و عینک استفاده کنند. حتی گاهی اوقات مهندس شیمی صفر تا صد کار را خود انجام می‌دهد. بدین ترتیب که او پروژه را بر روی کامپیوتر طراحی می‌کند و در مرحله‌ی بعد طرح خود را در آزمایشگاه مورد آزمایش و بررسی قرار می‌دهد و سپس به ساخت و اتمام پروژه می‌پردازد. همچنین آنها به برآورد هزینه‌ها و حصول اطمینان از رعایت مقررات بهداشتی نیز می‌پردازند.
صنایع هوافضا، خودرو، زیست پزشکی، الکترونیک، زیست و پزشکی نیز از مهندسین صنایع برای بهره‌برداری موثر پروژه‌های خود استفاده می‌کنند.

زمینه فعالیت مهندس شیمی
مهندس شیمی مسائل مربوط به خط تولید یا استفاده از مواد شیمیایی و سایر محصولات را با استفاده از اصول شیمی حل می‌کند. آنها تجهیزات و فرآیندها را برای تولید مواد شیمایی و مورد بررسی و تحلیل قرار دادن روش‌های آزمایش طراحی می‌کنند.
هر کدام از مهندسین شیمی در یکی از زیرشاخه‌های علم شیمی تخصص دارند. یکی در فرآیند شیمیایی خاص مانند اکسیداسیون تخصص دارد و دیگری در مسائل جامع و عمومی. هر بخش از علم شیمی با بخش دیگر تفاوت دارد و به طبع وظایف و مسئولیت‌های مهندس هر بخش نیز با یکدیگر فرق می‌کند. علم شیمی یکی از علوم پرکاربرد است که گزینه‌های زیادی دارد و فرد می‌تواند با توجه به علاقه خود یکی از شاخه‌های آن را انتخاب کند، به عبارت دیگر گزینه‌ها بی‌پایان هستند.

حوزه فعالیت مهندس شیمی

مهندس شیمی رشته‌ای است که بر حوزه‌های متعدد تاثیر دارد. شاخه‌های مهندسی شیمی بسیار گسترده هستند و فرد می‌تواند در هر یک از این رشته‌ها که بخواهد مشغول به کار شود. برای مثال یک مهندس شیمی می‌تواند در ساخت و ساز، مراقبت‌های بهداشتی، داروسازی، تولید، فرآوری مواد غذایی، پتروشیمی، بیوتکنولوژی، طراحی، داروسازی، پلیمرها، بهداشت و ایمنی محیط زیست، خمیر و کاغذ مشغول به کار شود. به طور کلی، مهندسان شیمی به دلیل تعداد زیاد صنایعی که به علم شیمی مرتبط می‌شوند، تقاضای زیادی دارند. از مشاغل سنتی گرفته تا مشاغل صنعتی و کاربردی به وجود مهندس شیمی نیاز دارند‌. مهندس شیمی برای انجام مشاغل مربوط به حوزه‌ی خود باید درک کامل و درستی از اصول مهندسی و علمی زیربنایی رشته‌ی خود داشته باشند‌. افرادی که مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد مهندسی شیمی را دارند به کار در صنعت، دانشگاه، مشاوره، حقوق، پزشکی، مالی مشغول هستند.

منبع: حرف تازه