بازار کار و شرایط استخدام مهندس عمران چگونه است؟

تاریخ ارسال : 1401/03/03

در این مقاله قصد داریم در مورد شغل مهندس عمران، شرایط و بازار کار آن مطالبی را ارائه دهیم.

مهندس عمران و شرایط کاری آن

به طور کلی می‌توان گفت این شغل، جز مشاغل تمام وقت به شمار می‌آید. یک مهندس عمران با توجه به شرایط کاری که دارد، ممکن است نیاز باشد، در خارج از ساعات کاری نیز برای بررسی برخی از مسائل، در محل احداث پروژه حاضر باشد. در واقع محل کار مهندس عمران مختص به دفتر کار و محل اجرای پروژه می‌شود و ساعت کاری او در گذراندن وقت بین این دو محل صرف می‌شود. این شغل همچنین سفرهای کاری در شرایط آب‌وهوایی مختلف را به همراه دارد.

زمینه های تخصص مهندس عمران

رشته مهندسی عمران، مانند هر رشته‌ی دیگری، دارای زمینه‌های تخصصی متنوعی است که بر اساس آن، نوع فعالیت مهندس تعیین می‌شود. در زیر به طور مختصر به معرفی برخی از این تخصص‌ها می‌پردازیم.

  • مهندسی سازه: مربوط به پروژه‌های عمرانی مانند ساختمان‌سازی، سدسازی، پل‌سازی، سکوهای دریایی و… می‌شود.
  • حمل‌ونقل: در پروژه‌های مختلف حمل‌ونقل مانند ساخت جاده، راه‌آهن، فرودگاه، کانال‌های زیرزمینی و… به کار می‌رود.
  • مهندسی آب: مربوط به اجرای سیستم‌های آبرسانی، شبکه‌های تامین آب و احداث موانع سیل می‌شود.
  • مهندسی ژئوتکنیک: در حوزه‌ی ساخت معدن، عملیات خاکبرداری و استخراج از معدن فعالیت دارد.
  • مهندس مواد ساختمانی: مربوط به مصالح ساختمانی در احداث سازه‌ها و پروژه‌های ساختمانی است.
  • مهندسی محیط زیست: جهت حفظ محیط زیست، با هدف سالم سازی فضای زندگی انسان‌ها وارد عمل می‌شود.
  • مهندس مدیریت پروژه
  • مهندسی سازه‌های هیدرولیکی
  • و…

بازار کار مهندس عمران

با توجه به گستردگی شاخه‌های مهندسی عمران، این رشته از بازار کار متنوعی برخوردار است. یک مهندس عمران توانایی کار کردن در انواع شرکت‌های دولتی و خصوصی عمرانی و ساخت‌وساز را دارد. ازاین‌رو می‌توانند بر اساس علایق خود به دنبال سمت‌های نظارتی و اداری باشند یا به عنوان طراح یا مدرس در مراکز آموزشی به کار مشغول شوند.

البته با وجود بازار کار گسترده این رشته، در جهت افزایش تقاضا برای عمران و ساخت‌وساز کشور، عوامل مختلفی در وضعیت اشتغال موثر هستند. به عنوان مثال، برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های کلان کشور، بر روی بازار کار این رشته تاثیر عمده‌ای دارد. در سال‌های اخیر به دلیل کمبود بودجه و عدم برنامه‌ریزی صحیح، بسیاری از شرکت‌های عمرانی خصوصی با رکود مواجه شده‌اند. بر این اساس بسیاری از افراد به شغل مهندس عمران، به عنوان یک شغل دوم و موقت نگاه می‌کنند.

چگونگی استخدام مهندس عمران

این روزها با پیشرفت علم در همه‌ی زمینه‌ها، سطح تحصیلات افراد برای ورود به عرصه‌ی بازار کار بالا رفته است. در رشته‌ی مهندسی عمران نیز، جهت برخورداری از موقعیت‌های شغلی مناسب، نیاز است حداقل دارای مدرک کارشناسی مهندسی عمران بود. داشتن مدارج بالاتر در این رشته، نوعی برتری محسوب می‌شود و راحت‌تر می‌توان در شرکت‌های دولتی و شغل موردنظر خود مشغول به کار شد.
البته در کنار برخورداری از مدارک دانشگاهی معتیر، برای وارد شدن به بازار کار این شغل نیاز است که دارای تجربه و مهارت کافی نیز باشید تا بتوانید به صورت روزانه از طریق پاپلتفرم های کاریابی مجاری در جستجوی آگهی های استخدام تهران و سایر شهرستانها باشید.

جمع بندی

با توجه به کارایی این نوع رشته در زمینه پروژه‌های عمرانی، سازمان‌ها و مراکز مختلف دولتی و خصوصی از فارغ‌التحصیلان این رشته، اقدام به جذب نیرو می‌کنند. به عنوان مثال سازمان‌هایی مانند اداره راه‌وترابری، جهادسازندگی و مسکن و شهرسازی به صورت مستقیم برای فعالیت‌های عمرانی خود نیاز به استخدام مهندس عمران دارند. ارگان‌هایی مانند سازمان آموزش وپرورش، بانک، صنایع کشاورزی و… نیز به صورت غیرمستقیم برای اجرا و نظارت بر کارهای عمرانی خود، اقدام به استخدام فارغ‌التحصیلان این رشته می‌کنند.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران